Автор: А. Наумов к. м. н.

Когато подготвях материал за статията, един факт се оказа толкова фантастичен, че даже моите домашни „скептици“ бяха поразени. Известно е, че ние сме съставени от няколко трилиона(!) клетки. Само еритроцитите – 2.5х1013! Ако го изкажем това звучи така: 25 трилиона червени кръвни телца. Представете си председател на какво „стопанство“ се явява всеки един от нас! За да работи това стопанство единно, желателно е да познаваш своите работници по лица. Ами ето, запознайте се …

Незаменимите…

Клетката се състои от ядро, цитоплазма и е оградена от околната среда с ограда – клетъчна мембрана. За да се оцени фантастичната сложност на материала, който природата използва за толкова важно дело, нека си представим клетката като девет етажен дом, стените на който са с дебелина всяко… 0.8 см.! Впечатлително, нали?! Особено ако се отчете какво голямо натоварване носи и какви функции изпълнява този орган. И при това си представете нивото на изискванията, предявявани от природата към тяхното строителство и „капитален ремонт“.

Главният строителен материал на обвивките на клетките са фосфолипидите (60%). Това са такива мазнини, в които към неутрална мастна киселина, от една страна, се присъединяват молекули носещи заряд. Във водна среда такава „попова лъжичка“ се държи еднозначно – към молекулите на водата поставя заредената „глава“, а страхуващата се от водата „опашка“ се обръща на другата страна. Мембраната се строи от два слоя такива молекули по строг сценарии – мястото на всяка „тухличка“ и нейните характеристики са предопределени от майката – природа, или по-точно в наследствената информация, получена от родителите. И ако грешките при строенето на дома за живеещите е главоболие, то за клетката – е смърт. Лъвската част на мастните киселини във фосфолипидите представляват строго определени ненаситени мастни киселини, който не се синтезират в организма на човека. Наричат ги незаменими, или витамин F.

Освен участие в структурата на мембраната те влизат в състава на мастните слоеве и защитават нашите органи от механични повреди. Обаче тяхната главната функция се явява участието им в механизма на регулацията във вид на тъканни хормони – простагландини, като техни предшественици. Това е изключително важен регулатор на здравето. Те активират, или подтискат възпалителните процеси, разширяват или свиват съдовете и дихателните пътища, повишават или понижават кръвосъсирването, температурата на тялото и имунните реакции на организма. Те непосредствено участват в развитието на атеросклерозата, диабета, бронхиалната астма, автоимунните и алергични заболявания.

Едва не загубихме…

В зависимост от разположението на двойната връзка в молекулата, незаменимите мастни киселини съвременните биохимици ги делят на омега-3 и омега-6 киселини. От тях клетките самостоятелно синтезират, или „активиращи“ или „подтискащи“ простагландини. За поддържане на оптимално здраве природата изисква присъствието и на едните и на другите в определени пропорции. А това зависи от съотношението на техните предшественици в храната на човека и трябва да бъде – омега-6 : омега-3 = 5 : 1. При нашето хранене това представлява 40-50 : 1. Произтича съществено изкривяване и както казва науката, именно това способства за цял букет от заболявания.

Съпрузите Джордж и Милдред Бур открили „незаменимите“ в далечните 20 години на миналия век и ги нарекли витамин F (fat – мас, англ.). В тези години откритията следвали едно след друго и „блясъка“ от ефектите на витамините от група В затъмнил скромните успехи на „незаменимите“. С времето те дори отпаднали от списъка на витамините. Сега към тях се отнасят две полиненаситени мастни киселини – линоленовата (омега-6) и алфа-линоленовата (омега-3). От тях организма сам може да синтезира други полиненаситени мастни киселини, но в не големи количества. Тези способности притежават само високо специализирани клетки, например, нервните. А клетките покриващи артериите, – не могат. Всъщност това е и „тяхната беда“, дефицита на „незаменимите“ в храната лежи в основата на развитието на атеросклеротичното изменение на съдовете.

„Кръглите“ прозорци

Специалистите смятат, че хората употребяват недостатъчно количество основни мастни киселини. Освен това, в нашият ежедневен хранителен прием се появяват голямо количество ненатурални (естествени) мазнини, несрещащи се в природата. Това е свързано с … негодните съвременни технологии за преработка на хранителните продукти, неотчитащи изключителната ранимост на химическата структура на нашите „герои“. В природата тези вещества имат т.нар. цисконфигурация, когато атомите на водорода се намират от едната страна на молекулата, което я огъва във вид на дръжка на чадър. Нагряването до … 430oС завърта атомите на водорода около оста, молекулата на мастната киселина се разтегля и приема нова, несвойствена за природната киселина транс-форма. И този „урод“ се стреми да заеме „своето“, предписано от природата място в клетката. Това е – все едно на строеж да докарат кръгли прозорци!

На такива метаморфози „незаменимите“ се подлагат при технологичната обработка на хранителните продукти. Например, подгряване, хидрогенизация, обезцветяване и дезодориране на растителните масла. Аз бих поставил задължително на етикетите, освен: „дезодорирано, рафинирано, без холестерол“ – БЕЗ НИЩО! А как стоят нещата при маргарините? Както вие вече разбирате, особено чувствителни към това са децата – техния растящ организъм постоянно изисква нови „строителни материали“. Направо плакат да напишеш – РОДИТЕЛИ стига се вторачвахте в рекламите, здравето на децата ви е в опасност! Помнете старото правило – Доброто не се нуждае от реклама! Още веднъж повтарям – съвременните технологии за преработка и приготвяне на храната, за съжаление, никак не успяват да се „качат на влака“ на науката. Имайте това в предвид!

По-добре – в аптеката

Какво е повлияло за възраждането на „забравения“ витамин? Началото поставят холандските учени начело с Джон Дайерберг. Те 20 години изучавали живота и храненето на ескимосите в Гренландия и открили, че, хранейки се почти изключително с тюленово месо и риба, аборигените не страдат от сърдечно-съдови заболявания. Накрая, през 1975 г. бяха публикувани данните от най-обширното в историята на медицината изследване. По данни на Харвардския медицински център в него са взели участие повече от 85000 човека!

Оказало се, че заради присъствието в маргарините на видоизменени, не натурални мазнини, тяхното потребление е пряко свързано с риска от сърдечно-съдови заболявания. Оттогава е извършена огромна работа и твърдо е доказана водещата роля на „нашите герои“ в процесите на възникване и развитие на най-разпространената и драматична болест на човечеството – атеросклерозата. Намерено е също и тяхното място в развитието на диабета, хипертонията, ревматичните заболявания и мн. други. Най-ценните за нас омега-3 киселини се съдържат в: рибеното масло (естествено в свежо и съхраняващо се при специални условия), лененото масло (много неустойчиво(!) при нагряване, срока на неговото използване е 30 дни!), в специалните отдели на някои аптеки могат да ви предложат препарати, специално обогатени с омега-3 липиди. В никакъв случай не се възползвайте от услугите на „домашните“ разпространители на БАД (биологично-активни добавки), те абсолютно точно не знаят, какво има „в техните шишенца…“. Омега-6 са по-разпространени в природата. Много от тях се съдържат в маслото от: тиква, соя, бадеми, праскови, маслини, царевица, слънчоглед (напомням, само студено изстискан и не рафиниран), пшеницата, облепихата… В аптеките се появи много ценното масло от кедър. Много омега-6 се съдържат в суровините – шам фъстък, кедровите орехи, семки от слънчоглед и тиква. Френското черно грозде (касис) стана „мис свят“ – освен витамин С в нейните семена открили витамин Е и … огромно количество омега-киселини и от двата вида. Колкото и да е странно, омега-6 има и в маслото, свинската мас (!) и яйцата, но в малки количества.

Първа цигулка

Появата на дисбаланс при „незаменимите“ добре се вижда при заболявания в основата на които лежи автоагресия на имунната система срещу собствения организъм. Така при ревматизма защитната система атакува компоненти от собствения организъм, което предизвиква възпалителна реакция. Тези процеси отдавна са известни на медицинската наука. Когато определили нивото на омега-киселините се оказало, че на първо място е намалено изобщо, а на второ налице е остър недостиг на омега-3 киселини. Нужно било на лекарите да изменят диетата на болните и да въведат в тяхната дажба рибено или ленено масло – оздравяващия ефект настъпвал бързо. По данни на специалистите подобни резултати се забелязват и при кожната туберкулоза, множествената склероза, склеродермити и много автоимунни заболявания. Мисля, че бурното развитие на „полинозите“ в последно време, т.е. алергиите към цветния прашец, отчасти е свързан именно с посочените недостатъци на храненето. Не трябва да бъдем „висококвалифицирани“ специалисти, за да проанализираме своята дневна дажба, за да се убедим – на омега-мазнини в нея дори и не „мирише“! Но, по природния сценарии тях ТРЯБВА ДА ГИ ИМА! И ако в най-добрия случай те просто не достигат, то в лошия – това са „кръглите прозорци“ (деформираните) на нашите мембрани, нарушение на техните функции и … отворена врата за …

Данните за липса на сърдечно-съдови заболявания при гренландските ескимоси, предвид огромната употреба храна богата на омега-3 мастни киселини, предизвикало взривен ефект на публикации за витамин F. Вземайки под внимание ключовата роля на „незаменимите“ в организма, сега изучаването на всички заболявания се прави с отчитане нивото на омега- киселините. Оказва се, че те са въвлечени практически във всички патологични процеси. Ще дам само няколко примера: стабилизиране на клетъчните мембрани и нервните окончания на сърцето, благодарение на редовния прием на препарати с омега-3 киселини, помага не само да се възстанови сърдечния ритъм, но и предотвратява неговите нарушения по-късно. Това също съкращава на половина броя на пристъпите на стенокардия и повишава поносимостта към физически натоварвания у болните. При ревматоидният артрит едновременно с традиционните схеми на лечение, ако диетата на пациентите се обогатява с рибно масло – това дава прекрасни резултати. Присъдата – „множествена склероза“ с помощта на омега-3 киселини „подлежи на обжалване“. Недостигът от „незаменимите“ при тази група болни, по мнението на китайски учени има съществена роля в механизма на развитие на тази страшна болест.

Значителният общ дефицит и изкривено съотношение на омега-киселините е намерен от следователите при различни кожни заболявания. А и тяхното допълнително въвеждане е станало задължителна съставна част от лечението на псориазис, екземи и мн. други. Най-накрая заблещука надежда и за астматиците. Страданията на тези нещастници облекчава, както показаха експериментите… диетата. Само една лъжичка ленено масло на ден намаля с 10 единици кръвното налягане при хипертониците! Язвените кризи се предшестват … от дисбаланс и дефицит на „незаменимите“. Гениалната фраза – „ние с вилица и лъжица си копаем гроба“ – според мен, намира множество достойни потвърждения!

Напред, на сцената!

Действително, досега говорехме за болните и немощните. Нека сега да го направим за здравите! За всеки, който не може да влезе в своите „отеснели“ панталони, а за да облечете любимата си рокля не ви помага дори сапуна. Поклонници на изнурителните (безсмислени) диети, можете да се отпуснете! Природата като на шега, ви предлага за отслабване … мазнини! Продукта на 21 век е омега-3 (полиненаситени мастни киселини)! Те стабилизират структурата на клетъчните мембрани, облекчават достъпа на инсулиновите рецептури до повърхността им. Просто казано, нормализират чувствителността на последните към инсулина. В резултат значително се намаля нивото на наситени мазнини (триглицериди) в кръвта и като следствие се намалява тяхното излишно натрупване в „определените“ за това места. Остава само да се ограничи употребата на сладко и нишесте и … напред на сцената! След месец ви гарантирам зашеметяващ успех. Дори ако зрител е само вашият мъж…

Оказва се, че не е толкова важно колко мазнини ядем, важно е какви са!

Между впрочем скъпи читателю, вие чувствате ли, че заедно с цялото човечество стоите на прага на велико откритие? Разгадаването на последните тайни на най-коварния и безпощаден недъг – атеросклерозата? И пак не може да се мине без „незаменимите“… Работата е в това, че в нашите кръвни магистрали цари, както се досещате идеален ред. Плътността на „транспортните средства “ е такава, че не се допускат никакви нарушения. А пък мазнините, както е известно, не се разтварят във вода. Какво е измислила природата за тяхното преместване по кръвта?

Оказва се, че мастните киселини имат свое лично „параходче“ за пътешествие, то носи дългото название, което много бързо научават попадналите в болницата – ЛНП (липопротеиди с ниска плътност). Според нормата на него се натоварват „незаменимите“ заедно с наситени мазнини в съотношение 10:1. Когато „пасажерите“ (омега киселини) недостигат – се променя конфигурацията на „параходчето“ и то губи способността „да акостира“ при клетката и да „разтовари незаменимите“ мастни киселини. Клетките бият тревога и като компенсация започват да синтезират омега-9 мазнини (само такива могат да правят), от които пък се получават само „лошите“ простагландини, активиращи локалните възпалителни реакции. И тръгна та се не видя… С годините ту затихвайки, ту разгаряйки се, този процес поврежда стените на артериите, а организма с помощта на „универсалната замазка“ – холестерина – се старае да отремонтира дефектите. Възникват атеросклеротични петна… Нарушава се кръвопотока… Хипоксия на тъканите… Нарастват процесите на прекисно окисление… и … Рано или късно този процес завършва печално…

Кухнята – ковачницата на здравето

Ние специално поместваме таблица със съдържанието на омега-киселините в хранителните продукти.

Съдържание на полиненаситени мастни киселини (грамове в 100 гр. продукт)

омега-3 киселина; омега-6 киселина

Ленено олио 54; 15
Тиквено олио 15; 45
Кедрово олио 14; 39
Соево олио 11; 42

Рапично олио 8; 26

Слънчогледово олио 8; 66
Царевично олио 8; 59
Зехтин 8; 12
Палмово олио 8; 9
Тиквейнол (БАД) 6; 15

Скумрия (сурова) до 5; –
Херинга (сурова) 3 ; –
Палтус 1 ; –
Пъстърва 1.6; –
Треска 0.3 ; –
Ленени семена (сурови) 23 ; 7
Орехи до 3; –
Слънчогледови семена (сурови) до 3 ; до 1.6

Сега ще я коментираме. На кардиолозите отдавна е известно, че жителите на средиземноморските страни в по-малка степен страдат от сърдечно-съдови заболявания. По мнението на учените за това те трябва да са благодарни на своята диета. А на мен ми се струва, че главното се крие в друго. Зехтиновото олио, с което те готвят, не се страхува от нагряване, тъй като в него най-малко има „незаменими“. Напротив, маслата, които ние използваме в кухнята, в никакъв случай не са годни за нагряване и фритюрници. Пламъкът убивайки мега-киселините ражда неестествени „уроди“, които бавно, но коварно, разрушават нашия организъм. Лененото, соевото и рапичното олио, толкова нужни за нас, можем да използваме ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за приготвянето на салати. За котлона, както вече споменах, – зехтин и палмово олио. Любимите на всички слънчогледово и царевично олио, отчитайки техния състав, аз бих махнал по-далече от котлона. За съжаление „когато гърма удари“, няма на кого да се кръстиш.

Мазната риба – това е още едно природно съкровище на омега-3 киселини. Но трябва да помним: рибата трябва да е прясно замразена и да е уловена най-много преди два месеца.

Недопустимо е размразяване и повторно замразяване. Ако отчетем, че само в прясната риба можем да намерим интересуващите ни мазнини, то нека се потрудим и сами да си приготвим в къщи слабо осолена морска риба (3-5 % солен р-р). Ежедневно късче от такъв деликатес ще ви осигури необходимата „доза“ омега-3 мастни киселини. Повярвайте вашият организъм ще ви бъде благодарен за грижата.

Съвременният човек трябва кардинално да промени своята кухня. Да прегледа „старите“ рецепти съобразявайки ги с последните препоръки на учените. Това трябва да направите незабавно! Трудно е да се повярва, но преди повече от век С. П. Боткин е определял инфаркта на миокарда като рядка патология. Има данни, че от 1921 г. до 1928 г. в огромната централна болница на Масачузец не е бил регистриран нито един пациент(!) с такава диагноза – невероятен факт за съвременните лекари. Мнозина считат, че ние жънем плодовете на цивилизацията. А аз мисля, че това е и неразумно отношение към рекламата и модата, които за много хора заменят собственото им мнение. Модата понякога убива разума! В това лесно можем да се убедим, като разлистим историческите книги… от медицинска гледна точка. Човечеството обича да обобщава и да дава гръмки названия на преживените отрязъци от времето. Нали помните – „железния век“, „атомния век“… Да си спомним също – „епохата на великите открития“ и т.н. А на мен ми дойде на ум, че си заслужава да възкресим най-близкия приятел на човека, дори по-близък от кучето – „Хилядолетието на Негово Величество Лена „!

Малкото народи, населяващи земята в миналото не са знаели за него. Самото название „лен“ има келтски корен (lin- връв). За него са писали и на клинопис, и с йероглифи, на много световни езици, преди 4-5000 г. пр.н.е.!!! За него са знаели в Месопотамия, широко са го използвали в древна Асирия. От латински например, неговото име се превежда като „много полезен“. Той е хранил, обличал, лекувал, отоплявал, нашите далечни прадеди, от Северните ширини до Африканските пустини. Египетските мумии са „доживели“ до нашето време основно, благодарение на лена и са се представили пред погледа на нашия съвременник в дрехи от … лен! Той е бил основна храна на всички слоеве от населението – и бедни и богати – в продължение на столетия.

Лененият „ренесанс“

В началото на миналия век започнали да забравят него. Причините са много, но като основна аз считам, че е модата. Ленените тъкани започнали да заменят с памучни. А с развитието на знанията се появи химията. Аз още си спомням времето, когато от найлон правеха всички дрехи. Имаше умопомрачителни опашки за найлонови ризи и шлифери. На хранителния пазар стремително навлезе слънчогледа. Лененото масло остана само като безир. Лененото масло, заради наличието на огромни количества на „незаменимите“ (до 60 %) е много деликатен продукт, изискващ специални условия за получаване и има малък срок на годност – 35 дни. В САЩ и Европа обърнаха внимание на важността му и в момента преживява „ренесанс“.

Вълшебната семка

Както често се случва – майката природа отново се е погрижила за нас. Няма масло – можем да използваме лененото семе. То съдържа до 45% масло, в което частта на омега-3 достига 55-60 %, омега-6 до 15%, омега-9 – 10% и само 10% на наситените мазнини. Помните ли, че ви казах, че природата обикновено се стреми да защити от окисляването на кислорода мастните киселини необходими за зародиша, добавяйки в семето антиоксиданти (вит. А, Е, С). В 100 гр. ленено семе се съдържа 120 мг.(!) витамин Е. Налага се впечатлението, че основната роля на този витамин в живите организми е защитата на „незаменимите“. Семената са много богати на белтъчини – до 23%(!).

В месото има само 17-18 %. При това белтъчините съдържат 18 от 22-те човешки аминокиселини. И което е особено, но извънредно важно- всичките 9 „незаменими“ (!), т.е. тези, които не могат да синтезират клетките на човека! Въглеводорода е само до 13 %!

Направо идеален продукт за отслабване. Освен указания по-горе витамин Е в ленените семена могат да се намерят витамините – А, В1, В3, В6. И цял букет от микроелементи – цинк, мед, манган, магнезий, хром, желязо, бор и др. Лененото семе се продава в аптеките и отдавна се използва в медицината, но за съжаление само част от неговите достойнства.

Предлагам преди употреба механически да се разруши обвивката на семето, например с помощта на кафемелачка. И ако след това го добавите към мляко – вие ще получите не скъп, но буквално скъпоценен за вашия организъм продукт.

Обяд „според науката“

Най-интересно е, че преглеждайки научната литература се натъкнах на много статии, в които се описва лечебния ефект на счуканите ленени семена. При това някои от тях са написани в края на миналия век! Така че по ефективност при лечението на атеросклерозата той е съпоставим с официалния фармацевтичен препарат – Mevacor.(!), но без странични ефекти и противопоказания!

Великият Авицена е използвал ленени семена при „слузеста кашлица“ и затруднено дишане. А в края на 20 век счукани ленени семена са предписвали като отхрачващо противокашлично средство при пневмонии, остър и хроничен бронхит, плеврити. Всъщност, при всички състояния свързани с дефицит на омега-3 киселини (проблеми при умственото развитие, депресия, алкохолизъм, наркомания, диабет, алергии, артрити) те заедно с традиционните медикаментозни лечения дават превъзходни резултати. От няколко години лененото семе влиза в задължителното меню на американските ученици! В много страни са започнали да го добавят в хляба, а учените са открили, че то намаля увеличаването на нивото на глюкозата в кръвта след хранене до 30%. Ако заболяванията на храносмилателната система (гастрити с повишена киселинност, язви на стомаха и дванадесетопръстника) отдавна са лекували с отвара на ленени семена, използвайки свойствата на лугата (получена от отварата), която сама по себе си има леко слабително, противовъзпалително и обезболяващо действие, то счуканото семе с успех се прилага още и при цистити, пиелити и камъни в бъбреците.

Осигурява нормално, здраво състояние на кожата и косата. Скъпи жени, корените на косата не се „подхранват“ отвън с шампоани, както обещава рекламата, това все пак не е леха. Имайте в предвид – организма е длъжен да осигури хранене на луковиците на косъма отвътре! И тук семената с омега-киселини, повярвайте ми, действително са незаменими!

Още една „козметична тайна“ за дамите: цвета на лицето е „огледалото“ на стомаха (някои модели, затова се измъчват с прочистващи клизми). Защо така? Счуканото семе е винаги на вашите услуги! Осигурявайки на организма белтъчини, някои витамини и особено омега-3 и омега-6 мастни киселини, счуканото ленено семе способства за изгарянето на наситените мазнини, което заедно с повишената чувствителност на клетките към инсулина може ще помогне да намалите вашите нежелани мастни отлагания. Нещо природата е скрила и за мъжете. Редовният прием на счукано ленено семе увеличава производството на тестостерон (мъжкия полов хормон), стимулира сперматогенезата, увеличава ерекцията. Както се казва „нашият лен и там е силен“!

И съвършено нова страница в медицинските препарати – лигнини (lignane). През 1990 г. в САЩ стартира програма за детайлното изучаване на лигнините като средство за предпазване от рак. В нея особено внимание се отрежда на ленените семена, съдържащи 100 пъти повече лигнини от който и да е друг растителен продукт. Техният биологически спектър в действителност се оказа много широк. Те притежават и антибактериално, и антивирусно, и противогъбично действие.

Омега-3 мазнини и интелигентност

Общата интелигентност на човек се изгражда основно през детството, започвайки от самото зачеване. Начинът на хранене играе много важна роля в този процес. Някои други важни фактори са колко децата са докосвани и прегръщани и обичани, дали техните сетива са достатъчно стимулирани. Но тази статия обръща внимание на значението на мазнините, тъй като съвременният начин на хранене съдържа прекалено недостатъчно количество от незаменимите омега-3 мазнини, които са решаващи за правилното развитие на детския мозък и функционирането му при възрастните.

Незаменими мастни киселини(EFA)

Две са незаменимите мастни киселини, т.е. такива, които организмът трябва да си набави готови от диетата, защото не може да ги произведе.
-Едната се нарича алфа-линоленова киселина(LNA или ALA) и е омега-3 киселина. ALA се съдържа в значителни количества в лена и в малки количества в орехите, олиото от канола, пшеничените кълнове и в нищожни количества в тъмнозелените листни зеленчуци. Лененото семе и лененото масло превъзхождат значително другите източници на ALA.

Типичната диета в днешно време съдържа изключително ниски количества алфа-линоленова киселина. 95-99% от американското население, например, има недостиг на ALA. Този недостиг има голям принос за увеличаване на сърдечните заболявания и различни видове рак. Много научни изследвания през последните 20 години са показали, че незаменимите мастни киселини оказват значителен ефект върху редица заболявания като например артрит, кожни, кардиологични и имунни състояния, диабет. Добавянето на ALA към диетата има много преимущества, включително спомага за повишаване на енергията, издръжливостта, намаляване на риска от възпалителни процеси и подобряване на настроението, възможността за учене, IQ, спокойствието и устойчивостта на стрес.

-Другата незаменима мастна киселина е линоловата киселина(LA). Тя е омега-6 киселина. Може да се набави от слънчогледови, шафранови, тиквени, сусамови семена, царевица, тахан и почти всички видове ядки. Диетата на повечето хора е прекалено богата на LA в сравнение с ALA. Някои изследователи считат, че дисбаланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини може да доведе до различни психични разстройства като свръхактивност (хиперактивност), депресия, мозъчни алергии, шизофрения.

Заменими мастни киселини

Заменимите мастни киселини са тези, които организмът може да произвежда от двете незаменими такива.

-Заменими омега-3 мастни киселини са ейкозапентаенова(EPA) и декозаксаенова(DHA) мастни киселини, които тялото може да синтезира от ALA. Най-вероятно сте чували за рибеното масло и омега-3 мазнини – мазните студеноводни риби са добър източник на DHA и EPA.
-Заменимите омега-6 мастни киселини включват арахидонова (АА) и гама-линоленова (GLA), които организмът преработва от LA.

Много често хората бъркат или не правят разлика между различните омега-3 мазнини. Само една от тях е незаменима – алфа-линоленова киселина(ALA) и здравият организъм може да синтезира останалите – DHA и EPA, от нея! Рибата съдържа заменимите DHA и EPA. Тъй като тялото може да ги произвежда от ALA, не е абсолютно необходимо да се консумира риба или да се приема рибено масло, но е абсолютно необходимо да се набавя ALA понеже това е незаменима омега-3 мазнина.

Понякога обаче тази преработка не може да се осъществи. Това може да се случи ако(очевидно…) организмът не получава достатъчно ALA или витамини С, В6, В3 или цинк и магнезий, всеки от които е необходим при тази преработка. Също така ако диетата съдържа прекалено много повече омега-6 мазнини в сравнение с ALA – типичния случай в западните страни, тогава синтезирането на DHA и EPA от ALA се намалява. В такива случаи е важно да се консумира не само лен, но и източници на заменимите омега-3 мазнини – мазни студеноводни риби като сьомга, пъстърва, сардини, херинга, скумрия(скумрията може да съдържа големи количества живак, затова не се препоръчва да се яде в големи количества. Сьомгата е по-безопасна риба от тази гледна точка.)

Мозъкът и DHA

Мозъкът е 60% мазнини, като DHA е най-разпространената от тях. Голяма част от мазнините са в мембраните на клетките на невроните и в защитната им обвивка. Видът и съотношението на мазнините в клетъчните мембрани определят доколко ефективно ще комуникират мозъчните клетки. Ако организмът на възрастен човек не съдържа достатъчно от необходимите мазнини, неговият мозък не функционира оптимално, а ако недостигът е налице у дете, мозъкът му нито се развива правилно, нито функционира оптимално. Напоследък учените откриват, че най-различни нервни и психически разстройства като Паркинсонова и Алцхаймер болести, депресия, деменция, шизофрения, са свързани с недостига на незаменими мастни киселини и с дисбаланса между омега-3 и омега-6 мазнини. Например, при деца с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) са отчетени ниски нива на DHA в кръвта.

Научно е доказано, че кърменето увеличава интелигентността на детето и че една от основните причини за това е DHA. Бебешките адаптирани млека съдържат недостатъчни количества DHA, който е изключително важен елемент за правилното развитие на мозъка на бебето и детето. За сега не е проучвано какви са нуждите от DHA по-нататък в детството, но имайки предвид, че при хората с психически разстройства се забелязват ниски количества на тази мазнина, тя най-вероятно е необходима през целия живот.

Нивата на DHA в кърмата може да са много различни в зависимост от диетата на майката. Майчиното мляко може да е много богато на тази важна мастна киселина, ако кърмачката има богата на омега-3 диета. Датско проучване е установило, че консумацията на риба увеличава съдържанието на DHA в кърмата на следващия ден. Друго изследване е открило 5-10 пъти по-голямо съдържание на омега-3 мазнини в кърмата на добре хранещи се нигерийски жени, чиято диета е богата на ядки, в сравнение със средностатистическата майка в САЩ. Кърмачките могат да повишат съдържанието на DHA в млякото си като добавят към диетата си прясна риба, ленено семе и ленено масло. Когато се увеличат незаменимите мазнини в диетата, е важно тя да е богата и на антиоксиданти, които да предпазват тези мазнини от разпадане.

Децата, които са вече отбити, могат да си набавят необходимите количества DHA от мазна студеноводна риба като сьомга, пъстърва и сардини. Постната риба съдържа нищожни количества DHA. Друг източник са обогатените с омега-3 яйца от кокошки хранени с ленено семе и рибни смески. Др. Дейвид Уйлямс* препоръчва 1-2 жълтъка от такива яйца на ден за деца до 2 годишна възраст, за да се набавят 250-те мг омега-3 мазнини, които кърмата може да даде. За такова количество са необходими около 8 жълтъка от обикновени яйца, което показва голямото значение на диетата на кокошките, които снасят яйцата.

Както вече стана дума, DHA не е незаменима мастна киселина, поне за възрастните – тялото може да я произвежда от ALA. Но ALA е незаменима и за деца, и за възрастни. Спомена се също и че най-богатият източник на ALA е лененото семе и лененото масло. Ако решите да използвате ленено семе, ще ви е необходима малка кафемелачка за да го смилате, тъй като то е трудно за добро сдъвкване. Ако запазвате смляно ленено семе за по-късно, съхранявайте го в добре затворен контейнер в хладилник, тъй като то бързо се огранява на въздух. Добавяйте прясно смляно ленено семе към овесени ядки, кисело мляко или млечно-плодови напитки.

Лененото масло трябва да се съхранява в тъмнооцветени добре затворени шишета в хладилник, тъй като светлината, кислорода и топлината унищожават незаменимите киселини в него. Др. Дейвид Уйлямс* препоръчва следните количества ленено масло за некърмени деца: 1-6 месеца – 1/4 ч.л. на ден; 6-12 месеца – 1/2 ч.л. на ден; 1-2 години – 1-2 ч.л. на ден; над 2 години – 2 ч.л. на ден. Можете просто да го добавите към храната на детето непосредствено преди ядене. А най-доброто, разбира се, е да оставите детето да суче до двегодишна възраст и просто да следите диетата ви да е подходяща, а да добавите ленено масло към неговата диета след естественото му отбиване.

Опасността от транс мазнините

Друг често пренебрегван факт за мазнините е опасността от така наречените транс мазнини, които се получават когато зеленчукови мазнини се загреят до високи температури, например при пържене или при хидрогениране на мазнини. Хидрогенирането е процес на преработване на мазнините в течни мазнини така, че те да станат твърди при стайна температура. Признато е, че ако процесът на хидрогениране беше открит днес, той нямаше да е одобрен поради вредата на транс мазнините върху човешкия организъм. Основните продукти съдържащи транс мазнини са маргарина и хидрогенирани зеленчукови олиа.

Структурата на транс мазнините е различна от оригиналната им и се смята, че преминават в кърмата. Те не са подходящи за формиращия се бебешки и детски мозък, също така съдействат за развитието на сърдечни заболявания, рак и редица болести на храносмилателната система.

Правилна храна за мозъка

Разбира се, развиващият се мозък се нуждае от всички останали витамини и елементи. Те се набавят най-добре когато всички храни в диетата на детето са богати на витамини и естествени – пълнозърнести храни и варива, яйца от естествено отглеждани кокошки, риба, ядки, семена, плодове и зеленчуци. Хората често не пропускат зеленчуците, но сервират бял хляб, бял ориз, бяла захар и „бяло” олио, което до голяма степен или дори напълно е „освободено” от полезните съставки, които някога е съдържало.

Минерали, витамини, протеини, правилни мазнини – мозъкът се нуждае от всички тях и най-добрият начин да му ги осигурим е да се откажем във възможно най-голяма степен от преработените храни. Зеленчуците и плодовете са полезни за нас, но още по-важно е основните ни храни да са пълни и свободни от отрови – пълнозърнести храни, семена, ядки, прясна риба, пресни яйца, органично месо. Подборът им отнема повече време и средства, но си струва заради здравето на децата ви и вашето собствено.

*Др. Дейвид Уйлямс е водещ специалист в алтернативното лечение и автор на “Alternatives” – най-дълго издаваната в САЩ рубрика посветена на алтернативната медицина.

Advertisements